Skoči na glavno vsebino
Select Page

Francoski jezik

Predmet poučuje:

  • Jonathan Samuel Rebetz.

 

ZAKAJ IZBRATI FRANCOŠČINO

Dijaki gimnazijskega programa lahko kot obvezni 2. tuji jezik poleg nemščine izberejo tudi francoščino. To ni slaba ideja iz več razlogov …

  1. Je edini jezik poleg angleščine, ki se ga govori na kar petih celinah

Okrog 400 milijonov ljudi na petih celinah (Evropa, Afrika, Amerika, Azija, Oceanija) zna francosko. Francoščina je peti najbolj razširjen svetovni jezik, za angleščino pa prvi najbolj razširjen tuji jezik.

  1. Predstavlja adut pri študiju in iskanju zaposlitve

Francija, ki ima nekaj najboljših univerz na svetu in ponuja veliko študijev, ki v Sloveniji sploh ne obstajajo, je zelo odprta za tuje študente, ki govorijo francosko. Z znanjem francoščine je možno kandidirati za zelo dobre štipendije francoske vlade. Poleg tega je Francija peta največja trgovinska sila na svetu in znanje francoščine (v kombinaciji z angleščino) predstavlja prednost pri iskanju zaposlitve v številnih francoskih in francosko govorečih multinacionalkah v različnih sektorjih (distribucija, avtomobilska industrija, luksuzni izdelki, letalstvo).

  1. Z njim je manj težav pri obisku Francije in drugih frankofonskih dežel

Francija je najbolj obiskana država na svetu, saj jo letno obišče več kot 70 milijonov obiskovalcev. Z osnovnim znanjem francoščine je veliko lažje obiskati Pariz in vse druge francoske regije. Pristneje je možno izkusiti vse od poletnega sončenja na mondeni Azurni obali do zimskega smučanja na zasneženih vrhovih Alp. Francoščina je prav tako uporabna pri obisku Afrike, Švice, Kanade, Monaka, Sejšelov …

  1. Odpira vrata do največjega kulturnega bogastva na Zahodu

Francoščina velja za jezik kulture, saj učenje francoščine zmeraj spremlja tudi kulturno potovanje v svet umetnosti, arhitekture, znanosti, filozofije, mode in gastronomije. Učenje francoščine pomeni razumevanje izvirnih besedil velikih francoskih pisateljev, pristno izkušanje francoske kinematografije, uživanje ob poslušanju francoskih pesmi.

  1. Je jezik mednarodnih odnosov

Francoščina je bila nekoč jezik diplomacije. V 21. stoletju jo je precej izpodrinila angleščina, a tekoče znanje francoščine je še vedno nujno za vse, ki želijo delati v mednarodnih organizacijah, saj gre za uradni ali delovni jezik Združenih narodov, Unesca, Nata, Evropske unije, Mednarodnega olimpijskega komiteja in Mednarodnega rdečega križa, mednarodnih pravnih organov idr.

  1. Je jezik razmišljanja in razpravljanja

Francoščina je analitični jezik, ki že sam po sebi pomaga strukturirati misel in razvijati kritično mišljenje. Z učenjem francoščine se hkrati učite tudi predstavljati in argumentirati različna stališča, kar je zelo koristno v razpravah in pri pisanju.

  1. Je jezik, prijeten za učenje

V nasprotju s splošnim prepričanjem francoščina ni težek jezik. Je jezik, ki zahteva določeno mero natančnosti, vendar zaradi svojega bogastva omogoča izražanje številnih pomenskih odtenkov. Že po nekaj urah učenja pa lahko zelo hitro začnete komunicirati. Obstaja veliko načinov, kako se učiti francoščino in se ob tem zabavati. Francoščina je med učenci priljubljena tudi zato, ker jo dojemajo kot nežen, melodičen in romantičen jezik.

  1. Je orodje za učenje drugih jezikov

Učenje francoščine vam pomaga pri učenju drugih jezikov, zlasti romanskih (španščine, italijanščine, portugalščine in romunščine), pa tudi angleščine, saj več kot tretjina angleškega besedišča izhaja iz francoščine.

 

KAKO SE NA GESŠ POUČUJE FRANCOSKO

Dijaki se pri predmetu usposabljajo za učinkovito govorno in pisno sporazumevanje v francoščini, toda to še slučajno ni vse. Navajamo jih tudi k samostojnemu razmišljanju in utemeljevanju, k povezovanju pridobljenega znanja, umeščanju izvirnih francoskih in frankofonskih umetnostnih besedil v okvir svetovne in slovenske književnosti. Dijaki veliko časa spoznavajo tudi francosko in širšo frankofonsko civilizacijo in kulturo.

Pouk francoščine poteka v manjših skupinah. Pri poučevanju kombiniramo slovnični in komunikacijski pristop. Bistvo slednjega je, da je osredinjen na dijake ter njihove potrebe in zanimanja, dejavnosti pri jezikovnem pouku pa se zato približujejo dogajanju v resničnem življenju. Pouk francoščine je razgiban in poln aktivnosti, ki niso slovnični drili: kvizi, igre, glasba, stripi, igra vlog, učenje na prostem. Francoščine se dijaki, ki jo izberejo za 2. tuji jezik, učijo štiri leta, in tako po končanem četrtem letniku dosežejo raven B1.

V sodelovanju s Francoskim inštitutom dajemo dijakom možnost komunikacije z maternimi govorci, ki obiščejo šolo, in jih vozimo na dogodke, kjer spoznavajo francoske pesnike, pisatelje, režiserje ter druge zanimive goste. Skupaj obiskujemo Festival frankofonskega filma v Ljubljani, mariborski Frankofonski večer, ki je posvečen francoskemu gledališču, Frankofonski dan v Celju …

Uspešnejši dijaki se lahko udeležijo tekmovanja za francosko bralno značko in tekmovanja v znanju francoščine, kjer je možno osvojiti bronasto, srebrno ali zlato priznanje. Dijaki lahko na osnovnem in višjem nivoju francoščino vzamejo tudi kot izbirni predmet na maturi, z njo pa je možno nadomestiti celo angleščino, ki je sicer na zrelostnem preizkusu obvezna. Tudi manj uspešni dijaki in športniki niso zapostavljeni: nudimo jim pomoč v obliki individualnih ur (konzultacije in dopolnilni pouk).

Velika prednost učenja francoščine na GESŠ je, da je v pouk vključena priprava na vse tipe nalog, ki se pojavljajo na izpitu DELF. Z uspehom na izpitu, ki ga izvaja Francoski inštitut v Ljubljani, dijaki pridobijo mednarodno diplomo o znanju francoščine. Diplome DELF izdaja francosko ministrstvo za šolstvo in so priznane po vsem svetu.

V srednjeročnih načrtih je vzpostavitev izmenjave z gimnazijo v Franciji.

 

(Ogledano 732 krat, 1 danes)
Dostopnost