Skoči na glavno vsebino
Select Page

Izmenjava Scheinfeld

Trboveljski gimnazijci se od leta 1994 vsako leto srečajo z dijaki gimnazije iz nemškega mesta Scheinfeld. V projekt izmenjave so vključeni drugošolci. V času izmenjave dijaki obiskujejo pouk v gostujoči šoli, spoznavajo drug šolski sistem in utrdijo znanje nemščine ter angleščine. Bivanje v slovenskih in nemških družinah ustvari  prijateljstva, ki trajajo.

Gimnazija Scheinfeld nas je povabila tudi k individualni izmenjavi in posamezni dijaki  naše šole so to izkoristili ter tri tedne obiskovali redni pouk v Gimnaziji Scheinfeld in zelo nadgradili svoje znanje nemščine.

Cilji izmenjave:

  • avtentično učenje – uporaba nemščine v praksi,
  • pridobivanje in razvijanje komunikacijskih veščin,
  • medkulturno učenje – o drugi deželi, kulturi, prehrani in ljudeh,
  • pridobivanje socialnih veščin – sklepanje prijateljstev, rast samozavesti, samostojnosti, toleranca, navezovanje stikov.

Naše izkušnje

Izmenjava je velika vzpodbuda za dijake pri učenju nemščine. Njihovo znanje obogati bivanje v deželi, katere jezika se učijo, spoznavajo geografske značilnosti pokrajine in si ogledujejo zgodovinske znamenitosti mest. Devetdnevno bivanje pri partnerjih jim omogoči, da postanejo samostojnejši in bolj tolerantni do drugih.

Za učitelje, ki sodelujemo pri izmenjavi, je to nova izkušnja v mednarodnem sodelovanju, ki nas usposablja za delo učitelja v združeni Evropi.

V izmenjavi so poleg dijakov in profesorjev vključeni tudi starši gostiteljev. Brez njih naše delo ne bi tako zaživelo, saj sprejmejo za devet dni v svojo družino še enega družinskega člana.

Želimo si, in še naprej se bomo trudili, da bo ta mednarodna gimnazijska izmenjava še trajala, se razvijala in na svojevrsten način povezovala mlade obeh narodov.

 

Generacije izmenjav

 

Predstavitev izmenjave

 

25. let izmenjave v Scheinfeldu

 

20. let izmenjave

 
 

Predstavitev izmenjave

 

 

 

Misli dijaka ob koncu izmenjave

 

Na začetku izmenjave nisem vedel kaj naj pričakujem. Ali se bom imel lepo, ali bom spoznal nove ljudi in seveda ali se bom na izmenjavi zabaval.

Sedaj ko sem doma, lahko vedno z veseljem gledam na to prečudovito izkušnjo, ki je več kot presegla moja pričakovanja.

Prispel sem v Nemčijo kjer nisem našel novih ljudi. Našel sem nove prijatelje, katerim sem lahko zaupal in z njimi navezal prave prijateljske stike. Pa ne samo to…našel sem drugi dom, saj so me v družini tako sprejeli, da sem se počutil, kot da sploh nisem zapustil topline lastnega doma. Nikoli ne bom pozabil na dobrosrčnost moje nemške družine.

Kjerkoli smo bili smo se imeli lepo. Tudi v šoli ni bilo prav nič mučno ali pa težko, saj so nas profesorji prav tako sprejeli odprtih rok in se z veseljem prilagodili našemu znanju nemškega jezika. Seveda smo se z njimi udeležili tudi nepozabnih izletov.

Izven šole je bilo seveda še lepše saj sem se lahko popolnoma posvetil prijateljem tako starim kot novim. Zanimivo pa je definitivno to, da se nisem spoprijateljil le z Nemci temveč sem našel prijatelje tudi v starih znancih. Vsi ki smo se udeležili izmenjave smo prišli iz različnih družb iz različnih krajev, na šoli se nekateri še pozdravili nismo. Iz Nemčije pa smo odšli kot eno – kot skupina prijateljev.

 

 

Prvi del 23. mednarodne izmenjave z nemško Gimnazijo Scheinfeld je za nami

V marcu je 16 drugošolcev gimnazije Trbovlje s profesoricama nemščine Marjetko Kafel in Alenko Arh Šmuc ter prostovoljko EVS Sarah Weichlein odpotovalo v Nemčijo na prvi del 23. mednarodne izmenjave z Gimnaziji Scheinfeld. Gostitelji so nam pripravili pester program. Naši dijaki so bili vključeni v pouk, ki so ga posebej zanje nekoliko prilagodili. Poudarek je na utrjevanju nemškega jezika, širjenje besednega zaklada, slušnem razumevanju in pravilni izgovorjavi. Ob tem smo spoznavali Nemčijo in življenje v tej zanimivi državi, poslušali o bavarskem šolskem sistemu ter dobro spoznali mesto Scheinfeld. Prvi dan naše izmenjave smo imeli sprejem pri županu, gospodu Klausu Seifertu. Z navdušenjem nam je predstavil življenje Scheinfelda. V tem majhnem mestecu s komaj 5000 prebivalci je veliko šol, zato ga vsak dan obišče okoli 1200 okoliških učencev. Poleg osnovne šole – Grundschule, so tu še srednje šole – Gymnasium, Realschule in Mittelschule in poklicne šole – Fachschule in Fachoberschule, v katere se vpisujejo učenci okoliških osnovnih šol. Našim dijakom je bil zanimiv spoznavni sprehod skozi Scheinfeld, ki sta ga vodila nemška dijaka, ker sta mesto predstavila na posrečeno mladostniški način.

Gostitelji so organizirali tudi dve ekskurziji. Obiskali smo mesti Würzburg in Rothenburg ob der Tauber, mestece kjer je nekaj časa živel in ustvarjal naš rojak Primož Trubar. Ravno v Rothenburgu je prevajal Abecednik in Katekizem. Ob spominski plošči Primoža Trubarja, ki je podnaslovljena tudi v slovenščini, smo se ponosno fotografirali.

Fotografiranje je tudi sicer rdeča ni letošnje izmenjave, saj smo poudarek namenili temi »ustvarjalnost« in to želeli prikazali skozi fotografijo in videoposnetke. To smo izpeljali v treh sklopih.

Prvi sklop, ki ga je vodila naša EVS prostovoljka Sarah Weichlein, so dijaki izpeljali projekt »Selbstfoto« (foto-selfiji). S fotografskim delom smo začeli že med deseturnim potovanjem iz Trbovelj do Scheinfelda. Dijaki so morali ustvariti predpisano število tematskih selfijev po vnaprej določenih motivih. Ob iskanju primernih motivov in pregledovanju posnetkov smo vsi uživali, rezultat so pa številni izvrstni posnetki.

Drugi sklop »Videoprojekt« je potekal ves čas izmenjave. Dijaki so pripravljali videoposnetke na različnih krajih, kot primer učinkovite predstavitve in objektivnega spremljanja programa izmenjave in spremljajočih aktivnosti.

Tretji sklop »Kunstfotographie« je tekel pod vodstvom Lilli Seemann, profesorice umetnosti na gimnaziji Scheinfeld. Za uvod je pripravila učno uro umetniške fotografije. Na primerih fotografij uveljavljenih fotografov je pojasnila pojem dobre fotografije, kompozicijo slike ter osnove in tehnike fotografiranja, na katere mora fotograf biti pozoren. Preverjanje novih prijemov in tehnik fotografiranja so dijaki opravili skozi nalogo ustvariti umetniško fotografijo v Scheinfeldu. Z veseljem in zelo zavzeto so se odpravili na delo in zadnji dan izmenjave profesorici izročili vsak svojo »bestes Foto« (naj-fotografijo).

Enotedensko gostovanje v Scheinfeldu smo zaključili v petek zvečer s sklepno prireditvijo. Glavne zvezde večera so bili Trboveljski dijaki, ki so v nemščini povzeli vtise prvega dela izmenjave. Nemškim partnerjem in njihovim staršem so zapeli slovensko pesem »Na soncu« in še pesem v nemščini, ki so se je naučilo od naše Sarah. Sledila je razglasitev najboljše umetniške fotografije. Izbor so z glasovanjem opravili starši nemških dijakov. Največ glasov je dobila fotografija Krajnc Dominika. Iz vseh treh naših foto-video-projektov je Bregar Žiga sestavil »film«, ki predstavlja program izmenjave in prikazuje vse kar so dijaki počeli in doživeli v tednu šolanja v Nemčiji.

Polni pozitivnih vtisov in spominov na mnoga nova prijateljstva smo se vrnili domov v Zasavje. Sedaj se veselimo in komaj čakamo na drugi del izmenjave, ko bomo v aprilu en teden gostili nemške dijake v Trbovljah. Tudi mi že pripravljamo pester program.

Prof. Marjetka Kafel

 

 

Do Scheinfelda in nazaj

»Scheinfeld je bila ena najboljših izkušenj v mojem življenju.« je svoje vtise po vrnitvi iz Nemčije v enem stavku navdušeno strnila dijakinja letošnje izmenjave med gimnazijama Scheinfeld in Trbovlje, ki je že 23. po vrsti. Že ko smo se marca polni pozitivnih vtisov in lepih spominov vrnili domov v Zasavje, smo se veselili drugega dela izmenjave, ko bomo naše partnerje iz Nemčije gostili v Trbovljah. V nestrpnem pričakovanju smo jih dijaki in njihove družine ter profesorici, zadolženi za izmenjavo, družno pričakali v nedeljo 17. aprila. Ponovno snidenje je bilo polno veselja. Kako tudi ne, ko so se pa znova srečali stari Kameradi.

Za naše goste smo na Gimnaziji in ekonomski srednji šoli pripravili pester program. Imeli so pouk slovenščine, kemije,  geografije, ekonomije, glasbe, zgodovine, angleščine, nemščine in športne vzgoj. Predstavili smo jim osnove našega jezika, posebnosti slovenščine in našo literaturo; spoznali so Franceta Prešerna in Povodnega moža. Naučili smo jih nekaj dialogov v slovenščini, pri glasbenem pouku pa smo v nemščini in v slovenščini prepevali pesem Samo ljubezen.

Seveda so dobro spoznali predvsem Zasavje, zlasti našo kulturno dediščino. Pripravili smo voden ogled Trbovelj, obiskali trboveljski muzej in Mladinski center Trbovlje, sprejela nas je županja Trbovelj. Zelo so bili navdušeni ob obisku odlično urejenega rudarskega muzeja v Kisovcu, kjer so se okrepčali s pravo rudarsko malico. Z njimi smo obiskali še GEOSS, Ljubljano, Škocjanske jame in Koper. Še bolj neposredno pa so dijaki našo okolico in življenje pri nas spoznavali v partnerskih družinah, pri katerih so stanovali.

Rdeča nit letošnje izmenjave je bila »ustvarjalnost«, ki smo jo prikazali skozi fotografijo in videoposnetke. V sklopu projekta »Kunstfotographie« je Lilli Seemann, profesorice umetnosti na gimnaziji Scheinfeld pripravila učno uro iz umetniške fotografije. Nove prijeme in tehnike fotografiranja so dijaki preizkusili skozi nalogo umetniško fotografiranje v Scheinfeldu in v Trbovljah. Fotografije so res odlične in so na ogled na šolskem stopnišču GESŠ. Pod vodstvom naše EVS prostovoljke Sarah so dijaki v sklopih »Videoprojekt« in »Selbstfoto« (foto-selfiji) snemali videoposnetke. Iz tega je naš dijak Žiga izdelal izvrstna kratka filma, ki predstavita izmenjavo nekoliko drugače.

Ob pestrem programu in izletih je petkovo popoldne in naše zaključno druženje prehitro prišlo. Zaključna prireditev je priložnost, ko dijaki predstavijo potek izmenjave v Nemčiji in v Trbovljah. S plakati, fotografijami in učnimi mapami predstavijo kaj so počeli, kaj so se naučili in kako so izmenjavo doživljali. Svečano prireditev so odprli Žiga, Maja, Ajda, Neva, Mark, Jure in Vita s pesmijo Slovenija od kod lepote tvoje. Po nagovorih ravnateljice GESŠ Jelene Keršnik in nemškega učitelja gospoda Petra Reusa, so ob plakatih, z dialogi, ter skozi pesem izmenjavo predstavili dijaki. Prireditev smo zaključili s pesmijo Fliegerlied ob kateri smo zaplesali dijaki, starši, bratci, sestrice in profesorji. Ob nesebični podpori naših gostiteljskih družin smo zaključek izmenjave kronali še z bogato pogostitvijo.

Kot vsaka, je bila tudi letošnja izmenjava nekaj posebnega. Vsaka generacija dijakov doda nekaj svojega in edinstvenega. Najlepše pa je videti srečne obraze in nasmejane oči dijakov ter zadovoljne starše. Izmenjava da našim dijakom učenje na drugačen način. Obiščejo drugo deželo, spoznajo drugačno kulturo, drug šolski sistem, predvsem pa navežejo prijateljstva in pridobijo pomembno izkušnjo na poti v zrelost. To tudi nas profesorje napaja z energijo in zagonom za delo in za nadaljevanje naše izmenjave. Scheinfeld je zares dobra izkušnja za vse!

Izmenjava med Gimnazijo Scheinfeld in Gimnazijo Trbovlje traja že 23 let, 23 generacij in 1136 dijakov je bilo udeleženih, kar je pohvalna statistika. Toda tisto, kar šteje, je izkušnja in so spomini, ki jih najbolje opišejo misli naših dijakov:

»Če sem bila na začetku prestrašena in nervozna kako bo vse skupaj, si zdaj lahko povem, da se »nebi smela« toliko »sekirati« glede vsega, kar se je zgodilo.«
»To je bila res super izkušnja, zelo sem vesel, da sem se tega udeležil kljub temu da sem imel na začetku nekaj pomislekov.«
»V spomin se mi je vtisnila dobrosrčnost in toplina moje družine v Nemčiji, nikoli pa ne bom pozabil novih prijateljev.«
»Tudi v šoli ni bilo prav nič mučno ali pa težko saj so nas profesorji prav tako sprejeli odprtih rok in se z veseljem prilagodili našemu znanju nemškega jezika.«
»Super je bilo tudi, da so nas partnerji peljali po njihovih vsakdanjih opravkih in da smo s tem lahko spoznali tudi njihov prosti čas in s čim se ukvarjajo.«
»Tisti ki niso šli so zamudili enkratno izkušnjo.«
Haribo macht Kinder froh und Erwachsene ebensoJ

Marjetka Kafel, profesorica nemščine, mentorica izmenjave

 

Umetniška fotografija – Kunstfoto

 

 

Dnevnik izmenjave 2013

Dnevnik izmenjave 2012

Dnevnik izmenjave 2011

 

20 LET IZMENJAVE

V tednu od 17. do 23. 3. 2013 je v GESŠ Trbovlje potekal prvi del 20. jubilejne mednarodne izmenjave z Gimnazijo Scheinfeld, v kateri sodelujejo dijaki drugih letnikov. V nedeljo, 17. 3. 2013, smo sprejeli osemnajst dijakov in dva profesorja iz Nemčije. Nemškim dijakom smo gostoljubno odprli svoje domove, kjer so preživeli sedem dni.

Na šoli smo nemškim dijakom pripravili zanimiv program s poukom in številnimi drugimi aktivnostmi. Prvi delovni dan so bili naši gostje na sprejemu pri trboveljskem županu, nakar smo jim razkazali svoje mesto in obiskali trboveljski muzej ter Delavski dom Trbovlje.

Pester program, ki smo ga pripravili za goste, je vključeval pouk v nemškem in angleškem jeziku. Profesorji so za nemške dijake pripravili prilagojen in ustvarjalen pouk slovenščine, geografije, angleščine, kemije, psihologije, glasbe, zgodovine ter ekonomije. Nemški dijaki so tako spoznali Slovenijo, njeno zgodovino in državno ureditev. Naučili so se nekaj slovenskih besed in se seznanili z našim največjim pesnikom Francetom Prešernom ter njegovo balado Povodni mož.

Poleg pouka smo za dijake organizirali dva ogleda kulturnih in turističnih znamenitosti. Tako smo nemškim prijateljem z veseljem pokazali Bogenšperk, Ljubljano, Ptujsko Goro in Ptuj.  Popoldneve in večere so dijaki preživeli skupaj z našimi dijaki in njihovimi družinami, ki so svojim gostom, ki govorijo drugače, imajo druge navade in drugačno hrano, omogočili nastanitev ter poskrbeli za prijetno bivanje. En večer smo preživeli v šoli in s pomočjo šolske dijaške skupnosti izvedli filmski večer ter si skupaj ogledali slovenski film Gremo mi po svoje.

Zadnji dan je potekal v znamenju priprav na skupno prireditev, na kateri so dijaki, ki so sodelovali v izmenjavi, predstavili svoje delo v projektu. Zaključna prireditev je potekala v petek, 22. 3. 2013, ob 18.00 v OŠ Trbovlje. Dijaki in profesorji smo poskrbeli za pester program, ki se je pričel s slovensko in z nemško himno. V uvodnem nagovoru se je ravnateljica Jelena Keršnik dolgoletnima mentoricama izmenjave, Marjetki Kafel in Mariji Holešek, ter drugim sodelujočim zahvalila za vse uspešne izmenjave in tudi vsem sponzorjem, ter še posebej OŠ Trbovlje, ki je omogočila izvedbo prireditve v svojih prostorih. Nato so sledile misli in spomini na zadnjih 20 let izmenjave, prepleteni s pesmimi glasbene skupine, izvedenimi tako v slovenščini kot v nemščini. Tudi nemški gostje so sodelovali na prireditvi, kjer so prikazali svoje znanje slovenščine z nekaj dialogi, prebrali pesem Povodni mož v slovenščini in predstavili svoje vtise o Trbovljah in drugih slovenskih krajih, ki so jih obiskali. Skupaj z našimi dijaki pa so zapeli pesem Siva pot v obeh jezikih.  Prireditev se je končala s presenečenjem naših dijakov, ki so gostom predstavili slovenske ljudske plese v narodnih nošah in tako poskrbeli za vesel ter prijeten zaključek prireditve. Po prireditvi smo vsi skupaj ob sladkih dobrotah, katere so prispevali starši naših dijakov, izmenjali vtise minulega tedna in pričakovanja za drugi del izmenjave, ki bo potekal od 21. 4. do 27. 4. 2013 v Scheinfeldu.

V soboto zjutraj smo se poslovili od svojih gostov, jim zaželeli srečno pot domov in si obljubili, da se kmalu zopet vidimo.

Alenka Arh Šmuc, mentorica izmenjave v GESŠ Trbovlje

 

Dve desetletji izmenjave GESŠ Trbovlje – Gimnazija Scheinfeld

 

Srčnotrbovlje – Članek o izmenjavi in obletnici

 

(Ogledano 259 krat, 1 danes)
Dostopnost