Skoči na glavno vsebino
Select Page

Biologija

Predmet poučuje:

  • Nastja Fras

Biologija je znanost o življenju

Biologi preučujejo živi svet na različnih ravneh organizacije, od celice do organizma, ekosistema in biosfere. Pri tem poskušajo ugotoviti, kaj so temeljne skupne značilnosti vsega živega. Po drugi strani biologi raziskujejo tudi izjemno pestrost živega sveta, pa naj gre za različice genov, raznolikost procesov v celicah, pestrost vrst ali pestrost ekosistemov.

Živimo v zlati dobi biologije, piše v enem izmed učbenikov za 1. letnik biologije, saj je biologija znanost, ki je v zadnjih desetletjih najbolj napredovala, njeno znanje potrebuje sleherni človek v današnji družbi.

Danes biologi rešujejo uganke o življenju, ki so se še nedavno zdele nerešljive. Vse bolj razumejo, kako se lahko iz ene same celice razvije žival ali rastlina, kako rastline sprejmejo svetlobno energijo in jo shranijo v organskih molekulah, kako so organizmi v ekosistemih, kot sta gozd in morje, na zapletene načine medsebojno povezani in kako so se raznoliki organizmi na našem planetu z evolucijo razvili iz skupnega prednika.

V današnjem času biologija obsega zelo različna področja raziskovanja, ki se jim z razvojem tehnologije in raziskovalnih metod priključujejo vedno nova. Pri reševanju zapletenih problemov biologi sodelujejo s kemiki, fiziki, matematiki, geologi in meteorologi.

 

Biologija v gimnaziji

V gimnaziji je predmet biologija porazdeljen preko štirih letnikov. V prvem, drugem in tretjem letniku sta ji na teden namenjeni dve uri. V četrtem letniku je biologija izbirni predmet. Poučuje se 4 ure na teden. Teoretična znanja se pri pouku biologije dopolnjujejo z eksperimentalnimi vajami.

 

O čem se učimo?

V prvem letniku proučujemo celico, v drugem letniku razpravljamo o evoluciji in o sistemu živih bitij, v tretjem proučujemo zgradbo človeka, v četrtem letniku se posvetimo ekologiji in poglabljamo posamezna znanja, saj se pripravljamo na maturitetni izpit iz biologije.

 

Kako lahko dopolnjujemo svojo radovednost?

Svoje znanje lahko nadgradimo pri biološkem krožku, na naravoslovnih delavnicah, pri organizaciji in predstavitvi zanimivih bioloških tem, na naravoslovnih taborih in na pripravah za tekmovanje iz znanja biologije, znanja naravoslovja ter znanja o sladkorni bolezni.

 

(Ogledano 761 krat, 1 danes)
Dostopnost